PG Solutions Filtrasyon Sistemleri ile Çay İşleme Sürecinde Verimlilik ve Kalite
21-03-2024
09:17


PG Solutions Filtrasyon Sistemleri
Çay İşleme Sürecinde Verimlilik ve Kalite
Su, dünya yaşamının varoluş hikayesinden beri canlı ve cansız maddeler için vazgeçilmez öneme sahip bir akışkanıdır. Antik çağlardan beri sadece susuzluk için hayat kaynağına çözüm olmak dışında daha farklı amaçlarda da kullanılan su, bugün bir çok modern sisteme de öncelik etmektedir.
Çay İşleme Sürecinde Verimlilik ve Kalite
Su, dünya yaşamının varoluş hikayesinden beri canlı ve cansız maddeler için vazgeçilmez öneme sahip bir akışkanıdır. Antik çağlardan beri sadece susuzluk için hayat kaynağına çözüm olmak dışında daha farklı amaçlarda da kullanılan su, bugün bir çok modern sisteme de öncelik etmektedir.
Çay
Dünya çapındaki her bölge, çeşitli içecekleri keşfederek ve benimseyerek halkının tarihini ve mirasını temsil eden, kendine özgü ve zamana saygı duyulan içecekleriyle kültürel geleneklerine derinden kök salmıştır. Yüzyıllardır, birçok bitkinin tohumları, çiçekleri, dalları, yaprakları, meyveleri, meyve çekirdekleri ve kabukları su içinde demlenerek çay olarak tüketilmiştir. Bu bitkiler arasında, özellikle “Camellia sinensis” bitkisinden elde edilen çay, eşsiz tadı, aroması ve sağlığa faydalarıyla dünya genelinde sudan sonra en çok tercih edilen içecektir.
Çay ürünlerinin tüketimi dünya genelinde artarken, üretim sürecinde verimlilik ve kalite her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Bu noktada, PG Solutions Filtrasyon sistemleri çay tesislerinde devreye giriyor.
Dünya çapındaki her bölge, çeşitli içecekleri keşfederek ve benimseyerek halkının tarihini ve mirasını temsil eden, kendine özgü ve zamana saygı duyulan içecekleriyle kültürel geleneklerine derinden kök salmıştır. Yüzyıllardır, birçok bitkinin tohumları, çiçekleri, dalları, yaprakları, meyveleri, meyve çekirdekleri ve kabukları su içinde demlenerek çay olarak tüketilmiştir. Bu bitkiler arasında, özellikle “Camellia sinensis” bitkisinden elde edilen çay, eşsiz tadı, aroması ve sağlığa faydalarıyla dünya genelinde sudan sonra en çok tercih edilen içecektir.
Çay ürünlerinin tüketimi dünya genelinde artarken, üretim sürecinde verimlilik ve kalite her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Bu noktada, PG Solutions Filtrasyon sistemleri çay tesislerinde devreye giriyor.
Geleneksel Çay Üretimindeki Temel Süreçler
Hasat edilen camellia sinensis'in farklı şekillerde işlenmesiyle elde edilen fermente (siyah çay), yarı fermente (oolong) ve fermente edilmemiş (yeşil çay) gibi çayları diğer bitki çaylarından özel kılan en önemli bileşenler ise içerdiği kateşinler ve kafeindir.
Siyah Çay Üretimi
Çay tüketiminin büyük bir kısmı siyah çaydan oluşmaktadır. İlk aşamada, çay yaprakları solgunlaştırılır veya tamburda kurutulur. Bu süreçte, taze yaprakların nem içeriği yaklaşık %55-65'e düşürülür. Ardından, haddelenen yapraklar havadaki oksijen tarafından 2-3 saat oksidasyona tabi tutulur. Bu işlem fermantasyon olarak adlandırılır. Fermente edilmiş çay, bantlı kurutucularda yaklaşık 90°C'de %3-4 su içeriğine kadar kurutulur. Kurutma sürecinde, aroma maddeleri oluşur ve bakır-kırmızı renk siyah renge dönüşerek karakteristik siyah çay elde edilmiş olur.
Yeşil Çay Üretimi
Yeşil çay çok hafif, berrak, acı tatta bir içecektir. Siyah çay üretiminin aksine, yeşil çay işlemede soldurma ve fermantasyon aşamaları atlanır. Yeşil çay üretiminde pastörizasyon önemli bir adımdır. Bu aşamada çay yaprakları kısa süreli 95°C buharla pişirilir ve ardından hızlıca soğutulur. Yeşil çayın işlenmesi sırasında çay yapraklarının doğal rengi, bünyesindeki C vitamini ve organik asit içeriği bu sayede korunur.
Hasat edilen camellia sinensis'in farklı şekillerde işlenmesiyle elde edilen fermente (siyah çay), yarı fermente (oolong) ve fermente edilmemiş (yeşil çay) gibi çayları diğer bitki çaylarından özel kılan en önemli bileşenler ise içerdiği kateşinler ve kafeindir.
Siyah Çay Üretimi
Çay tüketiminin büyük bir kısmı siyah çaydan oluşmaktadır. İlk aşamada, çay yaprakları solgunlaştırılır veya tamburda kurutulur. Bu süreçte, taze yaprakların nem içeriği yaklaşık %55-65'e düşürülür. Ardından, haddelenen yapraklar havadaki oksijen tarafından 2-3 saat oksidasyona tabi tutulur. Bu işlem fermantasyon olarak adlandırılır. Fermente edilmiş çay, bantlı kurutucularda yaklaşık 90°C'de %3-4 su içeriğine kadar kurutulur. Kurutma sürecinde, aroma maddeleri oluşur ve bakır-kırmızı renk siyah renge dönüşerek karakteristik siyah çay elde edilmiş olur.
Yeşil Çay Üretimi
Yeşil çay çok hafif, berrak, acı tatta bir içecektir. Siyah çay üretiminin aksine, yeşil çay işlemede soldurma ve fermantasyon aşamaları atlanır. Yeşil çay üretiminde pastörizasyon önemli bir adımdır. Bu aşamada çay yaprakları kısa süreli 95°C buharla pişirilir ve ardından hızlıca soğutulur. Yeşil çayın işlenmesi sırasında çay yapraklarının doğal rengi, bünyesindeki C vitamini ve organik asit içeriği bu sayede korunur.
PG Solutions Filtrasyon Sistemleri ile Çay İşleme
PG Solutions, geleneksel çay üretimine alternatif hazır çay olarak (RTD) tüketilen ürünlerde işleme tesislerine özel olarak tasarlanmış filtrasyon sistemleri sunarak çayın berraklaştırma ve konsantrasyon işlemlerini güvenilir ve hijyenik koşullarda işlenmesini iyileştirmek, kesintisiz üretim esnekliği sağlamak, operasyonel faaliyetlerin çevresel etkilerini azaltmak, üreticilere verimlilik ve yüksek ürün kalitesi garanti etmektedir.
Hızlı ve Etkili Parlatma: Geleneksel seperasyon yöntemine göre %30 geri kazanım avantajıyla, çayın berrak ve parlak görünüme sahip olmasını sağlayarak bulanıklığı giderir.
Hassas Konsantrasyon: PG Solutions Filtrasyon sistemleri çay ekstratı sürekli takip sistemi ile istenilen konsantrasyon değerinde ayarlayarak kolay ambalajlanabilir, depolanabilir, taşınabilir ve uzun raf ömürlü hale getirir.
Sıcaklık Kontrolü: Çay işleme sürecinde sıcaklık kontrolü önemlidir. PG Solutions Filtrasyon sistemleri düşük ısıl işlemlerde hassas sıcaklık kontrolü sağlayarak çayın aroma maddelerinin ve kateşinlerin kalitesini korur ve istenmeyen tad değişikliklerini önler. Bununla birlikte ısısal işlem sonucu oluşan ve gıda güvenliği açısından risk unsuru oluşturabilecek kontaminantlarının oluşumunun da en aza indirilmesi sağlar.
Enerji Verimliliği: Evaporasyon sistemlerine kıyasla termal enerji verimliliği sağlayarak çay işleme tesislerinin maliyetlerini düşürür. Düşük enerji tüketimi ile çevre dostu bir çözüm sunar.
PG Solutions, geleneksel çay üretimine alternatif hazır çay olarak (RTD) tüketilen ürünlerde işleme tesislerine özel olarak tasarlanmış filtrasyon sistemleri sunarak çayın berraklaştırma ve konsantrasyon işlemlerini güvenilir ve hijyenik koşullarda işlenmesini iyileştirmek, kesintisiz üretim esnekliği sağlamak, operasyonel faaliyetlerin çevresel etkilerini azaltmak, üreticilere verimlilik ve yüksek ürün kalitesi garanti etmektedir.
Hızlı ve Etkili Parlatma: Geleneksel seperasyon yöntemine göre %30 geri kazanım avantajıyla, çayın berrak ve parlak görünüme sahip olmasını sağlayarak bulanıklığı giderir.
Hassas Konsantrasyon: PG Solutions Filtrasyon sistemleri çay ekstratı sürekli takip sistemi ile istenilen konsantrasyon değerinde ayarlayarak kolay ambalajlanabilir, depolanabilir, taşınabilir ve uzun raf ömürlü hale getirir.
Sıcaklık Kontrolü: Çay işleme sürecinde sıcaklık kontrolü önemlidir. PG Solutions Filtrasyon sistemleri düşük ısıl işlemlerde hassas sıcaklık kontrolü sağlayarak çayın aroma maddelerinin ve kateşinlerin kalitesini korur ve istenmeyen tad değişikliklerini önler. Bununla birlikte ısısal işlem sonucu oluşan ve gıda güvenliği açısından risk unsuru oluşturabilecek kontaminantlarının oluşumunun da en aza indirilmesi sağlar.
Enerji Verimliliği: Evaporasyon sistemlerine kıyasla termal enerji verimliliği sağlayarak çay işleme tesislerinin maliyetlerini düşürür. Düşük enerji tüketimi ile çevre dostu bir çözüm sunar.
PG Solutions, müşterilerimizin mühendislik ihtiyaçlarına özel çözümler sunar. Profesyonel mühendislerimiz, çay tesislerinin ihtiyaçlarına uygun ısıtma, soğutma, pastörizasyon, filtrasyon, vana tarlaları, aroma geri kazanım ve otomasyon sistemleri tasarlar, kurulum sürecinde ve satış sonrası sürecinde destek sunarak çay tesislerinin sürekli olarak verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Eğitimli teknik ekiplerimiz, düzenli bakım ve onarım hizmetleriyle çay işleme tesislerinin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. PG Solutions Filtrasyon sistemleri ile donatılmış çay işleme tesisleri, uzmanlık ve tecrübemizle çay üreticilerine rekabet avantajı kazandırırız.